Ålfisket begränsas ytterligare

Trots att antalet vuxna ålar i svenska vatten ökat ordentligt sen förbudet mot fritidsfiske på ål infördes så kommer ålfisket troligen begränsas ytterligare. Detta för att det skall bli fler vuxna ålar som kan simma tillbaka dit där de föddes för att föröka sig. Det säger Håkan Westerberg, som är biolog på Fiskeriverket och som just nu jobbar med att ta fram en nationell plan för ål, till Sveriges radio Östergötland.

Sedan reglerna om ålfiske gjordes om, för dryg ett år sedan, och det sedan dess bara är de som har just ålfiske som livnäring som får fortsätta, har fisket minskat med 30 procent.

Det har gjort att de vuxna, såkallade blankålarna har blivit fler. Många fiskare upplever det som att det aldrig varit så mycket ål som nu.

Men eftersom ålynglena som når Europa minskat med hela 99 procent sedan 80-talet så måste fler vuxna ålar få chansen att simma tillbaka till Sargassohavet och föröka sig. Håkan Westerberg säger därför att ålfisket måste minska ytterliggare. Hur det skall gå till är dock inte klart utan skall presenteras i det förslag för en förvaltningsplan som skall vara klar i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista