Stockholms län

Sämst diabetesregistrering i landet

Vårdcentraler i Stockholms län är sämst i landet på att registrera diabetiker. I landet i genomsnitt registrerades förra året varannan diabetiker, men i Stockholms län bara var femte.

Ordföranden i Storstockholms diabetesföreningen, Inge Britt Lundin, är kritisk.

- Det tycker jag på ren svenska är skit. Vi behöver registren, säger hon till Radio Stockholm.

Nationella diabetesregistret startades 1996 som ett instrument för att förbättra diabetesvården i Sverige.

Idag finns hälften av alla Sveriges 400 000 diabetetiker med i registret. Men i Stockholm är det betydligt färre - bara 19 procent av det uppskattade antalet diabetiker finns med.

Förklaringen kan vara att det finns färre specialister på diabetes i Stockholms landsting än på andra håll i landet. Det menar i alla fall Alexandre Wajngot, överläkare på centret för allmänmedicin, Cefam.

- Det finns många små vårdcentraler och de har inte diabetessjuksköterskor. Och det har legat mycket på diabetessköterskan att registrera, säger han.

Ytterligare en förklaring skulle vara tidsnöd. Att fylla i och skicka in det färdigtryckta formuläret tar en till två minuter. Och det är tid som ofta inte finns ute på vårdcentralerna i Stockholm menar Alexander Wajngot. 

Men Inge Britt Lundin tror inte på den förklaringen.

- Hur kommer det sig att de har tid på vårdcentralerna i Östergötland och i Jönköping då, undrar hon.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista