Stockholm

Stora betygsskillnader bland elever

Antalet behöriga elever till gymnasiet varierar fortfarande avsevärt mellan olika skolor i Stockholm. Av de som gick ut årskurs nio på Hjulstaskolan i norra Stockholm i våras kan minsre än hälften börja på ett nationellt gymnasieprogram i höst.

Betygsskillnaderna kan ha flera förklaringar, tror Kevin Garrero som går på Hjulstaskolan i norra Stockholm.

- De inte anstränger sig lika mycket som de borde göra. Vissa har problem med svenskan och då är det inte så lätt att förstå, och så finns det vissa lärare som inte lär ut så bra, säger han.

Endast 43 procent av de niondeklassare som gick ut Hjulstaskolan i våras kunde söka nationella gymnasieprogram. Det vill säga att de var godkända i matematik, svenska och engelska. Det visar Stockholm stads preliminära siffror.

Även på Husbyskolan och Rågsvedsskolan blev mer än var tredje niondeklassare ej behörig till teoretiskt gymnasieprogram.

Samtidigt blev alla nior på Höglandsskolan och Äppelviksskolan behöriga, och nästan alla på Abrahamsbergsskolan och Högalidsskolan.

Skolborgarråd i Stockholm är folkpartiets Lotta Edholm:

- Det är ju framförallt ett uttryck, tror jag, för att Stockholm är en segregerad stad. Det som Stockholm stad gör för att hjälpa till att bryta detta är att vi satsar betydligt mycket mer pengar i de skolor som har låga resultat än i de skolor som har väldigt högpresterande elever, säger hon.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista