stockholms län

Södersjukhuset kan få landets största BB

Södersjukhuset och Danderyds sjukhus har fått klartecken att börja planera stora nybyggnationer för totalt drygt 3 miljarder kronor. Om planerna går igenom kan Södersjukhuset i Stockholm få landets största förlossningsklinik.

Orsaken till de planerade nybuggnationerna är att båda sjukhusen har lokaler som på sina håll är så föråldrade att det inte lönar sig att renovera.

På Södersjukhuset ska en helt ny byggnad inrymma en ny akut , flera operationsavdelningar och hela kvinnokliniken, som kan bli landets största BB.

Enligt Margareta Hammarström, chef för SöS kvinnoklinik kommer upp till 8000 födslar per år att kunna ske på kliniken.

Om planerna går i lås kommer om sådär 5-6 år att stå en helt ny byggnad klar i backen nedanför nuvarnade Södersjukhuset, mellan akutintaget och Ringvägen.

Enligt de förstudier som gjorts finns behov av drygt 37 000 kvadratmeter stor yta - det motsvarar bortemot 6 fotbollsplaner.

Ny akut, nya operationsavdelningar och inte minst en helt ny förlossningsavdelning, som kan komma att bli den största i Stockholm och i hela landet. Det blir naturligtvis en ordentlig förbättring, säger Margareta Hammarström till Radio Stockholm.

Politikerna i landstingsfullmäktige ska senare i höst formellt klubba miljardsatsningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista