Inga danska vagnar på måndag

SL får inte tillstånd att sätta in de danska vagnarna i pendeltågstrafiken nu på måndag. Järnvägsinspektionen vill inte ge vagnarna tillstånd av säkerhetsskäl. Enligt SL:s säkerhetschef Johan Hedenfalk vill Järnvägsinspektionen veta mer om de dödsolyckor i Danmark som de danska vagnarna varit inblandade i.
Som Radio Stockholm berättade i förmiddags har de danska vagnarna varit inblandade i flera dödsolyckor med dörrarna inblandade. Enligt SL rör olyckorna tillfällen där personer öppnat dörrarna och hoppat på eller av tåg som redan börjat rulla. Järnvägsinspektionen vill nu veta mer om olyckorna innan den ger tillstånd till att de danska vagnarna används i Sverige. Vagnarna tas alltså inte i trafik på måndag, men enligt SL ska inte pendeltågstrafiken påverkas av det. På sikt däremot kan det bli problem. -Vi behöver de vagnarna, säger Maria Adolfsson på SL till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista