Svenskt Skolfoto AB erbjuder retuschering av skolfoton som en tilläggtjänst.
sverige

Elever erbjuds retuschera sina skolfoton

I höst får elever möjlighet att rätta till skavanker på sitt skolfoto när företaget Svenskt skolfoto erbjuder retuschering. ”Vi tar bort det oönskade” står det i presentationen av den så kallade glamourretuscheringen på hemsidan.

- Det kan vara bra om man har akne och vill ha bort den. Samtidigt är det dåligt för att unga får bilden av att man måste vara tillfixad och inte duger som man är, säger 16-åriga Anni Löwinder som går första året på Frans Schartaus gymnasium i Stockholm.

Tekniken har funnits i några år, men i höst erbjuds tjänsten till en fast kostnad.

- Det här är för dem som vill rätta till en finne på näsan eller en hårslinga som ligger fel. Då kan vi piffa till det, säger Anders Dahlgren, produktchef på Svenskt skolfoto.

Att den nya tjänsten skulle bidra till en ökad utseendefixering avvisar han och menar att det inte är mer moraliskt betänkligt än att det säljs smink på varuhus. Man kommer dock inte att ändra på de naturliga förutsättningarna allt för mycket.

- Vi skulle aldrig ändra på näsor eller ögonfärger, då är det förbi vad vi har tänkt oss, säger Anders Dahlgren.

Erik Nilsson, 15 år, är kluven till möjligheten.

- Jag skulle kunna tänka mig att göra det beroende på hur man ser ut den dagen. Men det får inte bli så att det ser konstgjort ut.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista