Östersjön

Sveriges havmiljöarbete i mittfåran

Sverige kommer först på femte plats när Världsnaturfonden i dag presenterar sin rankning av Östersjöländernas havsmiljöarbete. Åsa Andersson, programchef för Världsnaturfondens Östersjöprogram, påpekar att insatserna för att rädda Östersjön måste samordnas och prioriteras. Såväl på riksnivå i Östersjöländerna, som på lokal länsnivå.

- Om vi ska rädda Östersjön så måste vi jobba ihop alla länder, alla olika typer av sektorer och alla olika nivåer. Vi måste jobba från lokal nivå till internationell nivå. För vi delar alla vårt gemensamma hav, säger Åsa Andersson.

Sverige hamnar på femte plats, mitt på listan av de nio Östersjöländerna, vad gäller vårt havsmiljöarbete. Tyskland är det land som hamnar i topp. Och från dem har vi mycket att lära.

- Tyskland har varit mycket duktig på att skapa skyddade marina områden, säger Åsa Andersson.

Det finns mycket vi kan göra också på lokal nivå i länet, såsom att minska jordbruksutsläppen och få alla fritidsbåtar och yrkesbåttrafik att tömma sitt avfall i anläggningar i hamnarna istället för att dumpa det i havet, säger Åsa Andersson.

Tidigare i Stockholmsnytt har vi berättat att bottendöden sprider ut sig i Östersjön när syret går åt när algerna bryts ner. Vänsterpartisten Stellan Hamrin, ledamot i Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm föreslog då att Stockholm bör satsa på att syresätta botten som är drabbad i Stockholms skärgård på konstgjord väg. Något som Åsa Andersson tycker kan vara en bra åtgärd. Men endast som ett komplement.

- De viktigaste åtgärderna är att man får stopp på tillförseln av näringsämnen till Östersjön. Sedan kan den här typen av tekniska lösningar vara ett komplement till det, säger Åsa Andersson.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista