Revisorer kritiserar landstingets representation

Landstingets kostnader för representation ökade med nära tio procent under förra året. Ökningen har skett samtidigt som landstingets ekonomi är i kris. Det visar en ännu opublicerad rapport från landstingets revisorer. Nu riktar landstingets revisorer kritik mot de höga representationskostnaderna.
Över 50 miljoner använde landstinget förra året till representation. Det är en ökning med nio procent jämfört med 2001. Det visar en färsk rapport från landstingets revisorer som ännu inte är officiellt publicerad. Igår kom det fram att SL:s ledning använt stora summor av skattebetalarnas och resenärernas pengar till representation i form av krognotor, dyra resor och lyxhotell. Men den nya rapporten visar att det inte bara är SL som har en hög representationskostnad. Det gäller hela landstinget. Dessutom finns vissa brister i redovisningen. I vissa fall har det tex inte redovisats på fakturor vad syftet med representationen har varit. Ökningen gäller dels extern representation, men det mesta, totalt 38 miljoner, är intern representation som exempelvis personalfester och julmiddagar. Samtidigt som kostnaderna för representation har ökat är hela landstingets ekonomi i svår kris. Därför ifrågasätter landstingets revisorer den här utvecklingen, framför allt att den interna representationen ökat så mycket i ett ekonomiskt kritiskt läge. Landstingets revisionsdirektör Lennart Björk säger till Radio Stockholm att revisorerna bedömer att kostnaderna för intern representation är för höga. och att det kommer att tas upp med de ansvariga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".