stockholms län

Rutintest ska upptäcka diabetes

Tiotusentals personer i Stockholms län kan ha diabetes utan att veta om det. Men med ett rutinmässigt blodsockertest på vårdcentralen skulle fler kunna upptäckas i tid.  Landstinget har övervägt att införa testet men tycker att nackdelarna överväger.

Ett litet stick i fingret - sen kan diabetessköterskan Karin Grosenius se på sin mätare om sockerhalten i blodet är onormalt hög. Kontrollen inne på Rosenlunds vårdcentral tar bara en knapp minut.

Men det är ett test som skulle betyda mycket för alla de som har för höga blodsockervärden utan att veta om det. Och det är många, berättar Mats Ek medicinsk specialist på Stockholms landsting.

-För varje person med diabetes som vi känner till räknar jag med att det finns en halv till en som vi inte känner till.

Att ovetandes gå omkring med sjukdomen kan få allvarliga följder. För ett par år sedan visade svenska forskare att en fjärdedel av de patienter som togs in för akut hjärtinfarkt hade oupptäckt diabetes.

Inge-Britt Lundin ordföranden på diabetesföreningen i Stockholm föreslår därför att vårdcentralerna regelmässigt skulle testa blodsockernivån hos sina besökare.

-ju tidigare vi kan gå in och behandla desto bättre kommer de här människorna att må.

Diabetessköterskan Karin Grosenius håller med.

-jag tycker att det är ett bra förslag. Om vi hade resurserna till att ta hand om alla de patienter som då kommer att ramla in här på vårdcentralen. För det innebär ju faktiskt att vi skulle få fler diabetespatienter.

Och på Stockholms landsting har man faktiskt diskuterat saken. Hittills har dock nackdelarna övervägt. Ett problem är att testet kan vara missvisande och leda till oro i onödan. Men det är också en kostnadsfråga säger Mats Ek.

-Kostnaden måste stå i rimlig relation till de hälsovinster man gör för befolkingen.

Mattias Pleijel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista