Unga i Stockholm halkar efter.
stockholms län

Unga stockholmare allt fattigare

Unga har fått allt svårare att försörja sig, och svårast är det för unga i Stockholms län. Sedan millenieskiftet har unga i Sverige mellan 20 och 24 år fått fem procent mer i inkomst. Unga i Stockholms län har däremot fått 11.000 kronor mindre i plånboken varje år. 

En större andel unga har svårt att försörja sig själva idag än i början av 2000-talet. Det visar en rapport från ungdomsstyrelsen.

Idag har var femte ung - mellan 18 och 29 år, låg ekonomisk standard, jämfört med var tionde vid millennieskiftet. Unga är också kraftigt överrepresenterade bland dem som får socialbidrag.

Av de som får ekonomisk hjälp av kommunen, är fyra av tio mellan 18 och 29 år. Dessutom ökar andelen unga som beviljas sjukpenning, medan andelen med sjukpenning bland befolkningen i stort minskar.

Ett annat oroande tecken, är enligt Ungdomsstyrelsen att allt fler unga hamnar hos Kronofogden. Andelen ansökningar om betalningsförelägganden för unga ökar, och antalet unga som har skulder ökar.

Under förra året ökade ansökningarna om betalningsförelägganden för personer mellan 18 och 25 med trettio procent i Stockholms län.

Enligt en genomgång av inkomster som Dagens Nyheter har gjort har det gått sämst för ungdomarna i Stockholmsområdet.

I Stockholms län har unga mellan 20 och 24 år gått back med drygt 11 procent, eller minus 11 000 kronor mellan 2000 och 2006 .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista