nynäshamn

Gratis vaccin mot livmoderhalscancer

Nynäshamns kommun ska erbjuda alla flickor mellan 13 och 17 år gratis vaccin mot livmoderhalscancer. Varje år drabbas runt 450 svenska kvinnor av livmoderhalscancer. I Nynäshamn kommer omkring 700 flickor att erbjudas vaccinering från och med i höst.

Varje år drabbas runt 450 kvinnor av livmoderhalscancer i Sverige och omkring 200 av de dör i sjukdomen. Sedan några år finns ett vaccin mot det virus som kan leda till livmoderhalscancer men än så länge är det dyrt - runt 3.300 kronor som man i stort sett får betala själv.

Nynäshamn gör nu alltså en egen satsning tillsammans med ett läkemedelsföretag. Kommunen vänder sig till till runt 700 flickor i åldern 13 till 17 år och Nynäshamns kommunalråd Ilija Batljan (s) räknar med kostnader på runt en miljon kronor.

Rent praktiskt blir det kommunens ungdomsmottagning tillsammans med skolhälsovården som kommer att sköta de nya vaccinationerna i Nynäshamn och kommunen kommer under hösten att skicka brev med information om till alla föräldrar.

Om några veckor tar kommunstyrelsen det formella beslutet om det nya vaccinationsprogrammet i Nynäshamn och i höst väntas ett beslut från socialstyrelsen om allmän vaccinering mot det aktuella viruset.

Magnus Viktorin
magnus.viktorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista