Boeing 747-200, som skall bli Jumbo Hostel, bogseras till sin permanenta parkeringsplats på Arlanda.
sigtuna

Jumbojet byggs om till vandrarhem

En jumbojet ska byggas om till vandrarhem. Det skall bli plats för cirka 25 rum med tre bäddar i varje rum, totalt blir det 85 bäddar. På torsdagen bogserades flygplanet till entrén vid Stockholm-Arlanda Airport, där vandrarhemmet kommer att öppna i december.

Planet är döpt eftr dottern till det blivande vandrarhemmets ägare, Liv. Hon sitter i sin barnvagn omringad av ett hundratal andra åskådare.

Fotograferna står redo. Alla kameror är riktade åt det håll där världens första vandrarhem i en jumbojet snart kommer dyka upp. En bogserbil kommer sedan dragandes på den stora jumbojeten - en Boeing 747.

Men innan planet hamnar på den plats som vandrarhemsägaren Oscar Diös hyr av Luftfartsverket, och där planet ska stå en bra tid framöver, så tar det stopp. Planet har svårt att vända runt så mycket som behövs för att komma på plats. Efter lång väntan i blåsten, med utsikt över plan som lyfter och landar, kommer planet Liv på plats.

Hans Jakobsson, som är flygingengör och flyghistoriker, säger att planet tidigare har kört en rad världskändisar, dipmlomater och potentater över Atlanten och Stilla havet.

Än så länge är planet bara färdigt på utsidan. Insidan ska snart börja inredas. Från runt 300 kronor per natt kommer det troligen att kosta att bo i planet. Dels kommer man kunna bo i rum längs flygplanskroppen, med tre bäddar i varje rum. Men som budgetalternativ kan man också få bo i en vilstol.

Sen finns det även mer udda boendealternativ - som att bo i motorn till exempel.

- Vi bygger helt enkelt ”fejkmotorer” som man ska kunna bo i, eftersom att de riktiga motorerna inte är här. Det är nästan två meter i takhöjd och en trappa upp, säger inredningsarkitekten Daniel Monsén.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista