Politiker vill ha derbyn på dagtid

Efter händelserna på fotbollsderbyt mellan AIK och Hammarby i måndags kväll, då AIK-målvakten fick fyrverkerier och smällare kastade mot sig, vill Stockholms idrottsborgarråd, folkpartisten Madeleine Sjöstedt, att högriskmatcher spelas på dagtid, på helgerna.

– Vi kan inte ha det på det sätt som det har varit de senaste derbyna, med stora upplopp och  mycket fylla.

– Fotboll ska vara en folkfest dit alla kan komma, och jag är övertygad om att det hjälper att lägga matcher på helger och på dagtid, så vi slipper den värsta fyllan, säger Madeleine Sjöstedt.

Tidigast i vår tror hon att det är möjligt att pröva med dagderbyn.

I måndags kväll fick derbyt mellan AIK och Hammarby avbrytas när Hammarbysupportrar slängde in raketer och smällare mot AIK-målvakten Tomi Maanoja.

Huliganlag
En hårdare lag mot huliganer ser ut att bli verklighet nästa år. Då ska polisen kunna begära att kända bråkmakare stängs ute från arenor, och polisen ska kunna utdöma det som kallas tillträdesförbud. Det kan idag bara klubbarna ansöka om, och det tar tid.

Att ta med sig smällare eller annan pyroteknik in på arenorna ska också kunna ge böter eller fängelse i upp till sex månader.

Den första juli är det tänkt att den skärpta lagen ska börja gälla, men bland andra Fotbollförbundetvill gärna att den nya lagen ska finnas på plats till säsongsstarten nästa år.

Välkomnas
I Fotbollsalliansen arbetar man för att få till en bra läktarkultur, i ett samarbete mellan de allsvenska Stockholmsklubbarna och Fryshuset.

Ulric Jansson är projektledare, och han välkomnar idrottsborgarrådets förslag om dagderbyn på helgerna.

– Vi alla är nog hjärtligt trötta på att ha det som vi har det just nu. Därför är nog acceptansen för olika lösningar ganska hög.

– Jag har pratat lite grann med folk inför den här intervjun. Alla säger ungefär samma sak: varför inte pröva, vi måste ju göra något. 

Idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt ska inleda samtal med klubbarna om dagmatcher på helgerna när hon kommer tillbaka från en utlandsresa.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Sanna Martin
sanna.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista