Cyklister på Tegelbacken i centrala Stockholm.
Stockholm

Stor anarki bland Stockholms cyklister

Stockholms cyklister struntar till stor del i trafikreglerna och på många håll råder ren anarki. Det menar trafikpolischefen i City, Karl-Gustav Wrangel. Han tycker många cyklisters framfart har blivit ett allt större problem i Stockholms innerstad.

- Man bryr sig inte om att det är enkelriktat, man kör gärna på gångbanor för där finns ju inga bilar. Istället är det ju en massa fotgängare som får slänga sig åt sidan, men det ger man tusan i fullständigt. Man bryr sig inte om att stanna för rött ljus, för det kommer ju ingen som de säger.

- Det är en hyfsad stor anarki när det gäller cyklister, säger han.

Nästan alla cyklister som Stockholmsnytt springer ikapp ljuger eller skyller ifrån sig. Men under den halvtimme vi står vid trafikljuset intill Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm kör faktiskt de flesta av cyklisterna mot rött.

- Det var ju inte riktigt mot rött. Det är ju gångare som går rakt ut på cykelbanorna, och det är bilister som parkerar på cykelbanorna. Det är ett ganska tufft liv att vara cyklist, säger han man som nyss kört mot rött ljus.

Du cyklade mot rött där, varför gjorde du det?

- Oj, antagligen för att jag pratar i telefon. Jag var ofokuserad, säger en kvinna som Radio Stockholms reporter stannar.

Du vet att det är olagligt va?

- Ja, det visste jag.

Förvånansvärt många av Stockholms cyklister saknar respekt för trafikreglerna och till och med för polisen.

- Vi brukar ha kontroller vid Slussen. Vi hade en sådan kontroll förra året, och under tiden polisen står och skriver cyklar andra cyklister glatt förbi - mot rött, säger Karl-Gustav Wrangel.

Skulle du säga att den här problematiken har ökat på senare år?

- Ja, det har den gjort. Jag tycker att det är fruktansvärt.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista