Stockholms län

Sent ingripande vid ungdomsbrott

Det tar lång tid innan polis och socialtjänst agerar när ungdomar begår brott. I Stockholms län tar det i snitt 57 dagar innan berörda föräldrar kontaktas, visar en ny studie från socialtjänsten.
- Oacceptabelt, tycker Stockholms länspolismästare, Carin Götblad.

57 dagar tar det i genomsnitt från det att en person under 18 år begår ett brott, till det att polis eller socialtjänst kontaktar föräldrarna. Samarbetet mellan myndigheterna fungerar dåligt.

- Det är så otroligt viktigt vad barn och unga får med sig från föräldrar, och fungerar inte det och det börjar gå snett då måste man få reaktioner tidigt, och idag kommer dem för sent. säger länspolismästare Carin Götblad.

- På vissa socialkontor finns inte rutiner mellan polis och socialtjänst som är tillräckligt bra för att hantera anmälda brott, säger hon.

Men samarbetet mellan myndigheterna ska förbättras, genom gemensamma rutiner och mer utbildning.

- Vår gemensamma oförmåga kan faktiskt vara en fördel nu. Att vi tillsammans angriper ett problem som vi inte kan lösa för och en för sig, säger Stockholms socialborgarråd, Ulf Kristersson (m).

Men varför ser det ut såhär då?

- Vi har inga gemensamma rutiner, eller gemensamma riktlinjer. Socialtjänsten jobbar på sitt sätt och polisen på sitt sätt, ofta väldigt bra individuellt sett men inte gemensamt.

Vad talar för att satsningarna kommer att ge resultat?

- Vi har en gemensam bild av hur problemet ser ut och gemensam vilja att lösa det också.

Ungdomar under 18 år är den grupp som begår flest brott - framförallt unga pojkar. Förra året anmäldes drygt 3700 ungdomsbrott i Stockholms län, och en tredjedel av dem gällde barn under 15 år.

Enligt polisen står bara fem procent av alla ungdomar för hälften av alla ungdomsbrott i Stockholms län. Ulf Kristersson säger att det därför är viktigt att samarbetet mellan polis och socialtjänst blir bättre.

- Jag tycker att det är extremt viktigt. Det här en grupp som dels vållar enorm skada för andra människor, men framförallt för sig själva. De kommer att gå en förfärlig framtid tillmötes om vi inte lyckas stoppa 13-14-åriga ungdomar att begå brott.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista