stockholm

Bostäder planeras vid Vikingterminalen

Att bo granne med finlandsfärjan, ha kryssningsturister in på knuten och Saltsjöns vatten utanför fönstret. Det kan bli möjligt om Stockholms stads planer på att bygga bostäder vid Vikingterminalen går igenom.

Markområdet nedanför Fåfängan och mellan vattnet och stadsgårdsleden, där finns idag Vikingterminalen och några bjässar till kryssningsfartyg. Inte så mycket mer. Synd på så fin mark tycker Stockholms stad och vill bygga 2.000 bostäder inom nio år.

- Det finns förutsättningar att det kan bli ett väldigt bra område. Utsikten är ju hänförande, säger Martin Bucht, projektledare på Exploateringskontoret.

Tanken är att området ska knytas ihop med övriga Södermalm och inte, som idag, vara isolerat och omgärdat av vägar.

Men eftersom hamnverksamheten måste vara kvar krävs det en del speciallösningar. Ett förslag är att bygga ned hamnterminalen under mark och stapla lägenheterna ovanpå. Ett annat är att bygga en pir som fartygen kan lägga till vid.

Men det finns fler hinder i vägen för projektet. Det bullrar nämligen rejält i området, både från trafiken som susar förbi på stadsgårdsleden och från hamnterminalen mot vattnet.

- Det är en stor utmaning, men när det gäller vägbullret borde det gå att lösa genom att överdäcka Londonviadukten där biltrafiken till Nacka går. Däremot är det lite värre med hamnverksamheten, säger Martin Bucht.

- Det gäller att utforma bebyggelsen på ett sådant sätt att vi kan hålla de bullernormer och riktvärden som finns.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".