Klamydiatester på internet dröjer

Klamydiatester på nätet blir allt populärare, särskilt bland pojkar och unga män som utnyttjat möjligheten att testa sig via datorn. Nätbaserade klamydiatester finns i flera landsting - men i Stockholm dröjer det.

Den som tror sig ha blivit smittad av könssjukdomen klamydia kan numera testa sig via Internet i flera landsting.

Alltfler svenskar smittas - bara sedan årsskiftet har över 24 000 personer i landet visat sig ha klamydia och de allra flesta som smittas är unga mellan 15 och 27 år.

I takt med det blir alltså klamydiatester på nätet allt populärare.

Den som vill kan beställa hem provmaterial och sen med post skicka in testet för analys. Det kodade provsvaret kan avläsas hemifrån på datorn efter ett par dar.

Så fungerar det i till exempel Sörmland och Västra Götaland, alltså Göteborg.

Och vården har på det här sättet nått många nya grupper, som pojkar och yngre män, det visar siffror från landstingen. De flesta har använt sig av den kommersiella sajten, klamydia.se.

I Stockholms län avvaktar man emellertid - eftersom det numera finns ett icke-kommersiellt alternativ - klamydia.nu - och det systemet föredrar vi om det är tillräckligt pålitligt, säger landstingets chefläkare Peter Rönnefalk till Radio Stockholm

Inom vården i Skåne har det använts sedan nyår - enligt uppgift med mycket gott resultat - och därför finns enligt Peter Rönnefalk goda förhoppningar att nätbaserade klamydiatest kan bli verklighet också i Stockholms län redan inom några månader.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".