stockholm

Somaliskt banknätverk får rätt mot EU

EU-domstolen ogiltigförklarar en dom från 2005 mot det informella somaliska banknätverket Al-Barakaat i Spånga i nordvästra Stockholm. Nätverket var uppsatt på en lista över misstänkta terrorister och fick sina tillgångar frysta efter terrordåden i USA den 11 september 2001.

Förutom al-Barakaat drabbades tre svenskar med somaliskt ursprung. En av dom är Abdirisak Aden.

- Det här är en lättnad och en seger för demokratin. Men det är viktigt att komma ihåg att det här är en delseger och att det finns mycket kvar att göra.

- Vi vill veta vem som är ansvarig för det här och hoppas att personer som använder det här systemet kommer få möjlighet att skicka pengar till sina släktingar.

Det var 2002 som Abdirisak Aden avfördes från USAs terrorlista efter att i tio månader utpekats för samröre med terrorister.

Nu har alltså EU-domstolen ogiltigförklarat domen mot det somaliska banknätverket Al-Barakaat.

Enligt domstolen åsidosattes ”grundläggande rättigheter” eftersom föreningen inte fick möjlighet att försvara sig då dom ekonomiska tillgångarna frystes.

Domstolen slår också ner på att organisationer och personer som förs upp på den så kallade terrorlistan inte får veta vilka skäl som ligger bakom.

- Det har varit som ett mobilt fängelse. Du vet inte vem som har anklagat dig och varför du är anklagad. Du kan inte jobba eller göra någonting. Man är i princip avskuren från just alla de möjligheter som människa som man har i Sverige, säger Abdirisak Aden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".