Södertälje

39-åring döms för knivmord på ung flicka

Den 39-årige man stått åtalad misstänkt för att ha knivmördat en 16-årig flicka i Södertälje dömdes på onsdagen för mord till rättspsykatrisk vård.

Södertälje tingsrätt menar att gärningen var så allvarlig att den skulle ha lett till livstids fängelse men tar hänsyn till den rättspsykiatriska undersökningen som visade att mannen led av paranoid schizofreni vid mordtillfället.

Mannen har sedan mitten av 1990-talet varit i kontakt med psykvården och har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård för bland annat misshandel. Han har sagt att han i samband med att han högg ihjäl 16-åringen led av tvångstankar.

Mannen och flickan hade ingen tidigare relation till varandra och tingsrätten bedömer att det var fråga om ett ”mycket brutalt och även överraskande angrepp med kniv mot en försvarslös flicka”, skriver TT.

Mannen döms även att betala ett skadestånd till flickans familj på en halv miljon kronor - just det belopp som familjens målsägarbiträde, Thomas Bodström, hade argumenterat för.

Den del av skadeståndet som gäller lidande, blev 75 000 kronor per person, och det är 50 procent högre än vad praxis är.

Mannens advokat, Michael Lindén, säger till Radio Stockholm att det är skönt att mannen får den vård han behöver, och han riktar samtidigt allvarlig kritik mot psykiatrin, eftersom han anser att den vård mannen fått hittills inte har fungerat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".