stockholm

"Krisen inom Kvinnoforum snart över"

Kvinnoforums ekonomiska kris kommer att vara löst inom kort. Det säger Kvinnoforums vd Bam Björling efter ett krismöte med styrelsen på onsdagskvällen. Kvinnoforum, som driver det gymnasieförberedande programmet Xist för utsatta flickor, har inte betalat skolmat eller lokalhyra på flera månader.

Ägaren, Kvinnoforum, har beskyllts för att ha använt skolpengen till annat, men Kvinnoforums vd Bam Björling menar att den ekonomiska krisen snart är över.

– Det kommer att vara löst inom en väldigt kort tid, senast om två veckor, säger Bam Björling.

Vare sig lokalhyra eller skolmat har betalats på länge, vad har pengarna gått till?

– I det här läget har vi haft problem att betala vissa räkningar.

Men har Xist-elevers skolpeng fått finansiera andra saker inom Kvinnoforum?

- Det finns ingen möjlighet i vår bokföring att man flyttar en krona från ett projekt till ett annat. Men just nu använder vi all vår kraft på att lösa den ekonomiska krisen vi har, säger Bam Björling. 

Men hur det ska gå till kan hon inte säga idag. Krisen beror, enligt Bam, på att regeringen är skyldig Kvinnoforum 4,3 miljoner kronor. Pengar som Kvinnoforum skulle ha fått för flera år sen.

Enligt Anders Lundevi som är ansvarig för Xists gymnasieprogram gick skolans matleverantör med på att skicka skolmat för denna veckan först när han sa att Stockholms stad skulle ta hand om räkningen. Men obetalda räkningar till trots menar Bam Björling att skolans 35 elever inte har blivit lidande.

- Vi har en finansiell kris men inget har ännu drabbat verksamheten på så sätt att vi inte levererar det vi ska. Men nu har styrelsen bestämt att nu ska vi lösa den här krisen en gång för alla, och det är precis det vi nu fokuserar på, säger Bam Björling.

Kvinnoforums styrelsemöte återupptas på måndag.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".