Döda bottnar har inte brett ut sig

Områdena med död havsbotten i Östersjön har inte brett ut sig under  de senaste 40 åren. Det säger Ulf Larsson, forskare i övergödning i Östersjön och Östersjöns kustområden.

– Vi har ungefär samma utbredning av syrefria bottnar idag som vi hade på 1970-talet, säger Ulf Larsson.

Men kan vi då luta oss tillbaka?

– Absolut inte, för sannolikt är det så att de förändringar som har inträffat i Östersjön, de har skett innan vi började mäta i början på 70-talet, men vi kan vara säkra på att människan har påverkat det hela, för vi vet att vi har ökat näringstillförseln till Östersjön, och det innebär i sig att vi ökar syreförbrukningen i Östersjöns djupvatten, men det har inte blivit någon dramatisk försämring den senaste tiden.

Som vi tidigare har berättat i Stockholmsnytt så finns ett stort antal av världens områden med död havsbotten just i Östersjön. Men Ulf Larsson säger alltså att den döda havsbotten i inte har brett ut sig de senaste 40 åren.

Kusten viktig
Han tycker att vi borde fokusera på kusten som är påverkad, eftersom det tar lång tid att se resultat av det arbete vi gör för havsmiljön ute i Östersjön. Lokalt vid kusten är det lättare.

– Där har vi mycket större möjligheter att verkligen se att det vi gör ger en effekt. Får vi effekt där, får vi även effekt ute i öppna Östersjön.

Ulf Larsson påpekar att all tillförsel av näringsämnen som går ut i Östersjön kommer via kusten. För vår del bor det ungefär 2,5 miljoner i det område där tillförseln kommer ifrån.

Bättre kväverening
Stockholm är bra på att rena sitt vatten i dag tycker Ulf Larsson. Men det finns saker vi borde bli bättre på.

– Jag tror att man ska titta på möjligheten att att ytterligare förbättra kvävereningen i Stockholms reningsverk. Det kan man göra, speciellt i några av dem.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".