Stockholm

Politiker kräver åtgärder på äldreboende

Stadsdelsnämnden för Södermalm, i Stockholm, kräver att Vintertullens äldreboende tar itu med brister i verksamheten. Boendet drivs sedan april av Attendo Care, och på tordagen hade stadsdelsnämnden ett extramöte efter omfattande kritik mot boendet.

På torsdagens extramöte i Södermalms stadsdelsnämnd ville vänsteroppositionen att Stockholms Stad ska ta över driften av Vintertullen. Men borgarna röstade istället igenom ett åtgärds-program med snar utvärdering.


Länsstyrelsen kritiserar Vintertullens äldreboende, bland annat för att promenader och pratstunder med de gamla inte hinns med och att de tvingas lägga sig klockan 18. Kritiken gäller också brister i journalföringen, och att gamla har lämnats fastspända med stängd dörr och neddragna gardiner, utan möjlighet att larma.

Vintertullens äldreboende har även fått två Lex Maria-anmälningar mot sig under Attendo Cares knappt halvårslånga regi. Den ena gäller ett självmord på boendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".