Tvättmedel med fosfat förbjöds för att förhindra övergödning i Östersjön.
Stockholm

Butiker säljer förbjudna tvättmedel

Flera butiker i Stockholm säljer tvättmedel som innehåller fosfat, trots att det är olagligt sedan den första september. På bland annat DagLivs på Kungsholmen i Stockholm står flera sorter förbjuda tvättmedel på hyllorna.

Efter ett regeringsbeslut i mars får inga tvättmedel innehålla fosfater, men butikerna har ändå haft fram till och med augusti på sig att sälja ut sina lager.

Anledningen till förbudet är att fosfat bidrar till övergödning och algblomning i sjöar och hav. Men det är inte många kunder som läser innehållsförteckningen på tvättmedelsförpackningarna.

- Aldrig. Det är inte alltid jag har glasögonen med mig så jag ser inte, det är så finstilt, säger Birgitta Sandström som handlar tvättmedel i butiken.

- Slöhet antar. Sen vet jag väl inte riktigt heller vad jag ska leta efter, säger Annika Denkel, en annan tvättmedelskund.

Visste du att tvättmedel inte får innehålla fosfat?

- Det visste jag inte. Det är ju jättekonstigt att det ändå säljs, att det inte finns någon kontroll, säger hon.

De butiker som idag säljer de förbjudna tvättmedlen kan göra sig skyldiga till miljöfarlig kemikaliehantering - ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till två år.

Trots det går det att hitta fosfattvättmedel i flera butiker i Stockholm. Bland annat i Daglivs vid Fridhemsplan, där Per Ekstrand är chef.

- Vi har 30 000 artiklar i sortimentet, så jag har jättesvårt att svara på vad varje tvättmedel innehåller om du förstår vad jag menar, säger Per Ekstrand.

Men känner du till att det är olagligt?

- Ja, alltså vi följer samtliga regler och lagar som gäller och är det så att vi inte gör det är det ju bara att rätta till det. Det är ju bara att rätta till det, säger han.

Varför står det på era hyllor då?

- Jag känner inte till att de innehåller fosfat. Men självklart ska vi inte ha någonting som är olagligt att sälja här, så det ska vi se till att ta bort, säger Per Ekstrand.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".