Nynäsbanan får hjälp av bussar

Problemen med signalfel på Nynäsbanan gör nu att SL sätter in bussar parallellt med pendeltågstrafiken.

Sedan trafiken öppnade igen mellan Västerhaninge och Nynäshamn den 18 augusti, efter renoveringen, har pendeltågsresenärerna haft en långtifrån bekymmersfri tillvaro. Och det handlar framför allt om att det har varit signalfel.

41 tåg har fått ställas in till följd av olika typer av signalfel de senaste tre veckorna, enligt SL:s trafikchef Helena Sundberg. Till en början var det också problem med själva tågen.

Men från och med torsdag den här veckan, sätter alltså SL in bussar parallellt med tågen på sträckan Nynäshamn - Västerhaninge.

Banverket har i och för sig sagt till SL att signalanläggningen är relativt stabil, men på SL anser de ansvariga att det inte går att förlita sig på att tågen ska gå smärtfritt.

Exakt hur ofta bussarna ska gå och i vilken omfattning, det är inte klart än. Information kommer att finnas på SL:s webbplats.

Under tiden ska Banverket komma tillrätta med felen och försöka minimera dem. Banverket ska också se till att det finns mer personal som kan sköta underhållet.

Hur länge Nynäspendeln måste stöttas med bussar kan Helena Sundberg inte svara på idag.

Eva Toivonen
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".