Stockholm

Biblioteken i Stockholm får mer pengar

Biblioteken hör till kulturområdets vinnare när alliansens budgetförslag för Stockholm presenteras på onsdagen. Biblioteken får 19 miljoner kronor extra att dela på.

- Biblioteket idag ligger i bortre delen av centrum och det är ingen större ström av folk här utanför, utan det är dom som vet att vi finns här som kommer hit, säger Kurt Ek, chef för biblioteket i Högdalen.

- När vi hamnar mitt i centrum sen vid tunnelbanan då fångar vi hela tiden upp de som rör sig i centrumgången och ska byta mellan tunnelbana och buss, säger Kurt Ek som är chef för Högdalens bibliotek.

I Stockholm finns i dag 44 stycken bibliotek. Förutom att placera biblioteken i Högdalen och Bredäng i anslutning till tunnelbanan ska Lumabiblioteket byggas ut. Dessutom ska mer resurser läggas på längre öppettider.

Kulturborgarrådet Madeleine sjöstedt förklarar varför man väljer att satsa 19 miljoner extra på verksamheten:

- När vi lämnade makten 2002 hade biblioteken 235 miljoner kronor i stöd. Sedan har det sjunkit under hela det socialdemokratiska innehavet av makten. Nu är vi en bra bit över 40 miljoner och jag är jätteglad över att vi äntligen har hämtat in den enorma neddragningen som skedde under den förra mandatperioden.

Varför väljer ni att satsa just på biblioteken?

- Därför att biblioteken i Stockholm är en väldigt populär verksamhet. Det ser vi när vi jämför med övriga landet där besöken och lånandet går tillbaka. I Stockholm går det däremot uppåt.

Kurt Ek på Högdalens bibliotek räknar med att flytta in i dom nya lokalerna vid tunnelbanan i slutet av det här året.

- När man är i tunnelbanan åker man upp i rulltrappan och kommer in i en lounge där det är tänkt att vi ska ha utökat öppethållande. Där ska man kunna ladda ner böcker, musik och filmer, man ska kunna sitta och läsa tidningar och det ska finnas tillgång till utländska tidningar på datorer.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se