Få snattare åker fast

Mörkertalet när det gäller snatterier är näst intill totalt och eftersom nästan alla som snattar kommer undan krävs det nya undersökningar om vilka det är som egentligen plockar på sig varor i butiker. Det är en av slutsatserna i en ännu opublicerad rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Det anmäls ungefär 50 000 butiksstölder per år i Sverige. Men branchorganisationen Svensk Handel uppskattar att det egentliga antalet tillgrepp är ungefär 20 miljoner per år och att det stjäls för mellan 5 och 6 miljarder. Det skulle innebära att bara 0,5 % av dom som snattar och stjäl i butik åker fast. Dick Malmlund, säkerhetsansvarig på Svensk Handel, är övertygad om att det stora mörkertalet beror på att butikskontrolanterna har en fördomsfull bild av vilka det är som snattar. Att exempelvis ungdomar anmäls oftare än andra bevisar inte att dom verkligen stjäl mer. Enligt Dick Malmlund granskar butikskontrollanterna ungdomarna hårdare och då missar kontrollanterna andra grupper som snattar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista