Dom för nästan nio år gammalt mord

En 28-årig man dömdes idag för att ha knivdödat en 59-årig man i en lägenhet på Södermalm i Stockholm för snart nio år sen. 28-åringen dömdes för dråp till sex års fängelse.
I september 1994 hittades den 59-årige mannen knivdödad i sin lägenhet. Fallet såg länge ut att förbli olöst, tills polisen nu i år fick ett tips som ledde till 28-åringen. 28-åringen erkände snart att det var han som knivhuggit 59-åringen, men han hävdade att han bara försvarat sig mot ett angrepp. Åklagaren däremot ansåg att det rörde sig om mord. Stockholms tingsrätt skriver i domen att det stora antalet knivhugg och med den kraft som de utdelades visar att dödandet var uppsåtligt. Men rätten finner inga bevis för att det hela var planlagt eller att 28-åringen skulle ha haft något egentligt motiv för att döda mannen. Därför döms 28-åringen för dråp. Eftersom det gått så lång tid sedan händelsen och eftersom den dömde då bara var drygt 19 år gammal bestäms straffet till sex års fängelse. 28-åringen ska också betala sammanlagt 140 000 kronor i skadestånd till offrets famij.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".