Upplands väsby ensamma om sänkt skatt

Precis som i Täby verkar det inte bli någon sänkt skatt i de flesta av Stockholms kommuner nästa år. Det visar en rundringning som Radio Stockholm gjort. En av de kommuner som däremot väljer att sänka skatten är Upplands Väsby.

-Det har varit en central del i vår politik att flytta makten från fullmäktigesalarna till människor i deras vardag och där är ju skattefrågan en central del, det vill säga makten över de medel som man tjänar in under sin arbetsdag, säger Johan Magnusson, centerpartistiskt kommunalråd.

19 av länets kommuner uppger att den kommunala skatten förmodligen kommer vara oförändrad nästa år.

De kommuner som preliminärt sänker skatten är Sundbyberg, Stockholm, Järfälla, Österåker och Upplands Väsby. I de flesta fall rör det sig om en sänkning med 10 öre. Upplands Väsby däremot har redan beslutat om en sänkning med 20 öre vilket man även gjorde det här året.

Innan mandatperioden är slut planeras en total sänkning med 50 öre vilket kommer att kosta kommunen 40 miljoner kronor. Pengar, som enligt Johan Magnusson, inte kommer att drabba någon annan verksamhet.

-Pengarna kommer in genom att fler människor arbetar och att de tjänster som vi utför i kommunal regi utförs effektivare.

Vad innebär det, kommer ni dra ner på någon verksamhet?

-Nej, men vi är övertygade om att vi kan hitta nya och smartare sätt att jobba som gör att vi blir effektivare och kan utföra samma saker till en lägre kostnad.

Reporter Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista