Moderna museet stänger i januari

Moderna museet i Stockholm kommer på grund av de omfattande mögelskadorna i den endast några år gamla museibyggnaden att stängas den 13 januari nästa år. Det är ännu oklart var verksamheten nu ska ta vägen medan byggnaden repareras.
Museet stänger alltså den 13 januari då utställningen med Ferdinand Boteros verk avslutas. Därefter kommer Fastighetsverket påbörja en reparation av byggnanden. Vatten ska från berget ha letat sig in i byggnanden. Det är också problem med ett slags fickor som omger konstruktionen. Problemen med ventilationssystemet och fukt i golven har också lett till en ohälsosam inomhusmiljö. Mätningar har visat att miljön kan vara ohälsosam för de som vistas längre tider i lokalerna. En del i personalen har därför flyttats ut i baracker på grund av problemen med huset. Först sommaren 2003 kan museet komma att öppnas igen. Det är ännu oklart hur verksamheten under tiden ska drivas vidare. Men vid en presskonferens idag talade museiledningen om visningar av samlingarna i andra lokaler och museer - men också om visningar i andra delar av Svertige än Stockholm. - Ett slags gerillaverksamhet, sa nye museichefen Lars Nittve.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista