Järfällapolitiker anklagas för jäv

Kommunstyrelsens ordförande i Järfälla anklagas för jäv av oppositionen. Hon har i kommunstyrelsen varit med och fattat beslut om att höja anslagen till studieförbundet ABF med en halv miljon kronor - samtidigt som hon sitter i styrelsen för ABF i norra Storstockholm.
Lotta Håkansson Harju socialdemokraternas ordförande i kommunstyrelsen i Järfälla är också styrelseledamot i studieförbundet ABF i Norra Storstockholm. Och det är dom här dubbla rollerna det handlar om. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten i kommunen har lagt fram ett förslag om att ändra bidragsreglerna för studieförbunden. I praktiken innebär det att alla studieförbund får sina bidrag från Järfälla kommun minskade - alla utom ABF - som får sitt bidrag höjt med en halv miljon kronor. Ett förslag som fått hård kritik från den borgerliga oppositionen. För en vecka sen kom ärendet om att ändra bidragen för studieförbunden upp i kommunfullmäktige. Men eftersom Lotta Håkansson Harju ansågs vara partisk - jävig - beslutade politikerna att ta om alla beslut från början - i både kommunstyrelsen och fullmäktige. Och den här gången har Lotta Håkansson Harju anmält jäv och kommer inte att delta i besluten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".