Sparpaket ska rädda landstinget

Anställningsstopp och höjda priser för läkarbesök är en del i ett akut sparpaket som den rödgröna majoriteten i Stockholms läns landsting lagt fram för att stoppa det ökande underskottet.
Nästa vecka kommer finanslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s) lägga fram ett sparpaket för att komma tillrätta med landstingets dåliga ekonomin. Sparpaketet består till stor del av höjda patientavgifter- och fort ska det gå! Enligt förslaget ska avgiftshöjningarna börja gälla redan den första juli i år. Det innebär att kostnaden för besök hos husläkare och specialistläkare höjs med 20 kronor. Efter höjningen kommer det kosta 140 kronor att besöka sin husläkare. Samtidigt höjs avgifterna för barnbesök på akuten och hos specialiser med tjugo kronor. Avgiften för Mammografi höjs med 80 kronor till 140 kronor, och gynekologisk screening som tidigare varit gratis kommer att kosta lika mycket. Också andra avgiftshöjningar finns med i förslaget, bland annat höjda priser för sjukresor, och höjda biljettpriser hos Waxholmsbolaget. För att spara ytterligare pengar vill politikerna slå ihop äldrevården på Rosenlunds sjukhus och Dalen. Och flera verksamheter som går med stora underskott får också krav på sig att sköta sig bättre i fortsättningen. Dessutom ska anställningsstopp gälla i landstinget från den sista december.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".