Polisen försvarar att de lämnade av våldsman

Polisen gjorde rätt som skjutsade den nu anhållne 32-åringen till en läkarlös öppenvårdsmottagning en timme innan han gick bärsärkagång. Det säger nu Sven-Åke Claesson, informatör på Västerortspolisen. -Det var en rent frivillig transport, säger Claesson.
32-åringen begärde själv att bli skjutsad till öppenvårdsmottagningen Beroendecentrum Bromma, där han sa att han haft en tid. Poliserna skjutsade honom dit och lämnade honom där. Någon timme senare överföll han flera personer med ett järnrör - en man dog och flera personer skadades. -Vi har en psyklag som bestämmer när vi ska omhänderta personer i sådana här fall, och här har poliserna gjort bedömningen att han inte skulle omhändertas, säger Sven-Åke Claesson på Västerortspolisen. 32-åringen, som nu är anhållen, är fortfarande så förvirrad att polisen ännu inte har kunnat förhöra honom ordentligt. Varför han lämnade mottagningen är fortfarande oklart, och på Beroendecentrum görs nu en intern utredning för att ta reda på om personalen där handlat fel. Att någon helt oproverat attackerar okända människor är mycket ovanligt och det finns därför ingen anledning till allmän oro. Det säger Mikael Rying, kriminolog på Länskriminalen i Stockholm. -För allmänheten finns det egentligen ingen risk eftersom det här praktiskt taget aldrig sker, säger Rying till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".