Filmfestivalens dåliga ekonomi

Stockholms filmfestival, som just nu pågår för tolfte året i rad, har brister i ekonomin. I år har festivalen dragit på sig stora skatteskulder, hotats med indrivning av kronofogden och är ökänd för att inte betala sina räkningar i tid. Enligt Skattemyndigheten i Stockholm fattas också närmare 700 000 kronor i moms.
Stockholms filmfestival består av en stiftelse, en förening och ett aktiebolag. Det är när bidragspengar och biljettintäkter skickas från föreningen och stiftelsen till bolaget som Skattemyndigheten anser att moms ska betalas in, närmare 700 000 kronor. -Klart det är allvarligt, det är ju ett stort belopp för en sån här verksamhet, säger Per Göransson på Skattemyndigheten till Radio Stockholm. Men festivalchefen Git Scheynius har en annan uppfattning: -Vi har inte undanhållit nånting, vi har olika tolkning och vi har i god ordning tillskrivit dem att vi inte anser att det här är korrekt, säger hon till Radio Stockholm. Det finns stora brister i Stockholms filmfestivals bokföring, anser Skattemyndigheten. Också den revisor som granskat bolagets årsredovisningar är kritisk och har anmärkt på att moms, avdragen skatt och sociala avgifter inte deklarerats och betalats i rätt tid. Personer som arbetat med filmfestivalen beskriver ekonomin som krisartad. Svenska Filminstitutet har till och med börjat kräva kontant betalning vid samarbete med festivalen, för att vara säkra på att få betalt. I år har Stockholms filmfestival låtit bli att betala skatt vid tre tillfällen - totalt handlar det om 436 000 kronor. Skulden hann gå vidare till kronofogden för indrivning innan betalningen kom. Enligt festivalchefen Git Scheynius kunde man inte att betala tidigare, eftersom det inte fanns pengar. Nu har länsrätten slagit fast att filmfestivalen ska betala moms, och enligt Per Göransson på Skattemyndigheten kan det därför bli aktuellt med en fortsatt granskning av Stockholms filmfestival.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".