Polisen kan tillåta bilrace på Stockholms gator

Stockholm kan snart få så kallade Black race - biltävlingar där myndigheter och förare samverkar. Vanliga gator spärras av, med polisens välsignelse, för tävlingar i mycket höga farter. Förhoppningen är att det ska minska antalet illegala race.
Polisen vill helst att F18 i Tullinge åter öppnar för kontrollerade race på flygfältet. I annat fall vill polisen att Stockholm gör som i Göteborg och tillåter så kallade Black race. Då stänger man av ett vägavsnitt och kör under kontrollerade former. I ett yttrande till Idrottsnämnden skriver chefen för trafikpolisen i länet, Tord Ahlborg, att Black race kan vara ett alternativ. Det senaste året har problemen med street race ökat, där det ibland körs i innerstan i upp mot 300 km i timmen. Polisen misstänker att flera dödsolyckor förra året berodde på street race, bland annat en olycka vid Globen där två unga förare omkom och en olycka vid lindhagensgatan där en förare dog. Enligt Tord Ahlborg planeras en körning i sommar mellan Stockholm och Göteborg på en tid under 2 timmar och 40 minuter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".