Globen Arena i Stockholm lyste rosa i samband med cancerfondens invigning. Foto: Scanpix.
stockholm

Stort intresse för rosa rosetter

Intresset för Cancerfondens Rosa bandet-kampanj är stort. Apoteket Påfågeln på Sheelegatan i Stockholm börjar redan få slut på de små rosa rosetterna mot bröstcancer, säger Katrin Elvinsson som arbetar där.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige, i snitt drabbas var nionde kvinna. Ungefär 7 000 kvinnor får bröstcancer varje år i Sverige.

I Stockholms län är det ungefär 1 500 som drabbas på ett år. Rosa bandet-kampanjen drivs av Cancerfonden. Tanken är att sprida kunskap om bröstcancer och att samla in pengar till forskningen kring bröstcancer.

Köper man ett rosa band för 20 kronor i en butik eller av ett företag så går hela summan till Cancerfonden. Om det säljs via en förening går 15 kronor till Cancerfonden och fem kronor till föreningen.

Ingrid Hedenfalk är en av de forskare som får sina studier finansierade av Cancerfondens rosa bandetkampanj. Hon säger att pengarna från kampanjen är mycket uppskattade och används för att undersöka de genetiska faktorer som kan ge upphov till bröstcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista