stockholm

Slopade skatter kan gynna Stockholm

Slopad förmögenhetsskatt och arvsskatt lockar kapitalet tillbaka till Sverige. Det gynnar Stockholm som via Finansplats Stockholm hoppas bli ett centrum för finansmarknaderna i Östersjöregionen.

Någon topplacering som världens miljonärstätaste stad som Moskva lär inte Stockholm få.

Inte ens om alla de hundratals miljarder kronor som lämnat Sverige nu återvänder när förmögenhetsskatten, arvs och gåvoskatten är borta.   Men enligt en ny undersökning har slopandet av just dessa skatter redan fått effekt bland dem som har pengar att placera.

Över hälften av de  som tillfrågas i undersökningen ser Sverige som mer attraktivt att placera och investera pengar i. Och det gynnar särskilt Stockholm hävdar Finansplats Stockholms ordförande Ulf Franke, som också är vice vd i Stockholms Handelskammare.

Att finansmarknaden är väldigt viktig industri för just Stockholm, sysselsätter mycket folk. När det gäller svenskt kapital räknar med mellan 500 och 1 000 miljarder som finns utan för landet. Mycket av det kan säkert komma hem så fort de känner säkerhet att de här reformerna kommer att bestå. Jag tror att det här har väldigt stor betydelse för Sverige och alldeles särskilt för Stockholm.

Målet för Finansplats Stockholm är att bli centrum för Östersjöregionen, men konkurrensen är knivskarp från Baltikum och de nordiska länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista