Stureplansmördarens straff tidsbegränsas inte

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus har misskött sig och återfallit i brott och bör därför inte få tidsbestämt straff. Det anser Kriminalvården.

Zethraeus har avtjänat nästan 14 år av det livstidsstraff han fick för dödsskjutningarna på Stureplan i december 1994. I somras ansökte han om att få tidsbestämt straff men Kriminalvården avstyrker med motiveringen att Zethraeus vid två tillfällen återfallit i grov brottslighet, inifrån fängelset. Han ska också ha misshandlat och hotat medintagna och vägrat lämna urinprov

Zethraeus har därmed ”åsidosatt vad som gäller för verkställigheten” sammanfattar Kriminalvården sin bedömning. Hur man bedömer Zethraeus återfallsrisk framgår inte av yttrandet eftersom den delen belagts med sekretess av tingsrätten.

Det viktigaste kriteriet när man bedömer om en livstidsdömd ska få tidsbestämt straff är just risken för återfall i brott, slog Högsta domstolen fast i våras. Om återfallsrisken är låg ska det högsta tidsbestämda straffet vara 24 år, vilket betyder att den dömde ska avtjäna 16 år inom lås och bom.

Rättsmedicinalverket kommer inom några veckor att yttra sig över hur Zethraeus ligger till när det gäller återfallsrisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista