Naturskyddsföreningen vill bredda förbud

Tvättmedel med fosfater är nu förbjudna i Sverige. Det bör andra länder följa efter anser Naturskyddsföreningen som nu startar ett samarbete med miljögrupper från Östersjöländerna och Vitryssland.

- Det stora problemet är att folk fortfarande anser att det som är ekologiskt är dyrt. Fosfat tvättmedel anses fortfarande bättre. Det saknas kunskap om miljöfaran, säger Jacob Skorupski, från polska miljögruppen Gaja.

Fosfater i tvätt och diskmedel förorenar Östersjön. Sverige, Belgien, Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Norge har infört förbud. Men det räcker inte säger Klas Hjelm från Svenska Naturskyddsföreningens.

- Det viktigaste är att hjälpa till att bygga upp en opinion. Vi måste ha ett starkare folkligt stöd så att ministrarna, politikerna i de olika länderna känner att här finns ett stöd i våra länder för att gå fram med de här förbuden, säger han.

Främst gäller kampanjen länderna runt Östersjön. Olika, men med ett gemensamt.

- Folk vill inte köpa ekologiskt tvättmedel för det är ekonomisk kris, så vi försöker få dem att köpa lite dyrare, men använda mindre tvättmedel per gång, säger Dace Jansone från Lettland.

Reporter Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".