Polisens tekniker undersöker platsen för skottlossningen. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
stockholm

Polis sköt beväpnad man på Stureplan

Polisen sköt en aggressiv knivman i foten mitt i folkvimlet på Stureplan i centrala Stockholm natten till lördagen. Ett skolexempel på nödvärn, anser polisen.

Det första skottet var ett varningsskott i marken. Det andra träffade den attackerande mannen i ena foten, varefter han övermannades och anhölls för att senare föras till Huddinge rättspsykiatriska avdelning.

Enligt Citypolisen i Stockholm hade mannen strax före skotten attackerat poliserna vid en mobil polisstation på Stureplan med en kökskniv med ett 19 centimeter långt blad. Mannen skrek ”skjut mig, skjut mig” mot poliserna.

- Situationen blir så allvarlig att kollegan blir tvungen att skjuta ett varningsskott i marken. Efter det fortsätter mannen att attackera kollegan, som skjuter honom i foten och sedan övermannas han av en vakt som kommer bakifrån, säger Torgny Wallström, stationsbefäl på Citypolisen, till TT.

Nödvärn Skottlossningen skedde i nattvimlet mitt på Stureplan några minuter efter midnatt natten till lördagen. Enligt Torgny Wallström var det ett solklart fall av nödvärn.

- De väntade in i det sista. Det är ett skolexempel på en situation där polisen hamnar i en mycket farlig situation och måste agera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista