Taxikunder ska få veta om de måste betala överpris

Taxichaufförer som tar höga priser kan bli tvungna att berätta det för kunden före resan. Länsstyrelsen vill nu göra nånting åt problemet med överpriser bland taxichaufförer som driver eget företag, så kallade friåkare.

En friåkare som ofta kör från Stockholm till Arlanda är Leven Turanli.

- Taxameterpris skulle vara runt tusen kronor, säger han.

Men är det inte många som känner sig lurade då?

- Jag ser inte det som att lura folk. Att de andra större bolagen tar lägre priser det beror på att de har mycket kunder. De har avtal med stora hotell, med företag, vilket vi inte har en chans att göra. Vi har ingen som ringer oss. Vår en enda kund är de som vi plockar upp på gatan, säger Leven Turanli.

Taxi från Arlanda till Stockholm city kostar max 565 kronor. Det står tydligt skyltat vid flygplatsen, på både svenska och engelska. Har man fått betala mer kan man med hjälp av sitt kvitto kräva pengar tillbaka.

Men från Stockholm till Arlanda finns ingen sådan prisgaranti. Så länge det finns synlig prisinformation i taxin, kan chauffören ta hur mycket betalt som helst. Det gör inte de större taxibolagen, men väl många av friåkarna. För resenärer som inte ser skillnad på de olika taxibilarna, och än mindre läser prislistan före de sätter sig i taxin, blir notan ibland en otrevlig överraskning. Taxivärden vid Arlanda berättar om resenärer som fått betala 3000 kronor från Stockholm till Arlanda.

- Tänk att du är en turist som kommer till Sverige. Du tar en taxi härifrån till Stockholm och betalar 495. Sedan ska du åka hem. Du tar en taxi från Stockholm och åker till Arlanda och du betalar 3 000 kronor. Hur skulle det kännas? Jag åker aldrig mer till Sverige och tar en taxi. Skulle jag säga om jag var en turist.

På länsstyrelsen vill man få bukt med friåkares överpriser. En lösning som nu diskuteras är att taxichaufförer som ligger över en viss prisnivå ska bli tvungna att berätta det för kunden. Rolf Arbin är enhetschef:

- Man har sin prisinformation. Det kostar väldigt mycket pengar. Men innan man åker iväg så har chauffören en upplysning att tala om att den här resan upp till Arlanda kommer att kosta till exempel 2 000 kronor, säger Rolf Arbin.

Reporter Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista