Klimatsmarta hus byggs i Hökarängen

Miljövänlig lägenheter som hålls varma genom värme från de boende och deras hushållsmaskiner kommer att bli verklighet i södra Stockholm.

Det är det kommunala bostadsbolaget Svenska bostäder som satsar 200 miljoner kronor på ett pilotprojekt för så kallade passivhus. Knappt 100 energisnåla lägenheter kommer att byggas i en skogsbacke på gränsen mellan Hökarängen och Farsta.


De energisnåla passivhusen är väl isolerade och uppvärm-ningen bygger i huvudsak på den spillvärme som kommer från människor, djur och elapparater. Energiförbrukningen beräknas till ungefär hälften av genomsnittslägenhetens och de boende kan genom en dator hålla koll på vad som förbrukas. Det goda är en betyligt lägre energiförbrukning – men kalla dagar när få är hemma så kan det trots tillskottsvärme bil svalare än i kon-ventionellt konstruerade hus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".