Oppositionslandstingsråd Ingela Nylund-Watz

Minskade köer när avtalsperiod förlängs

Nu ska akutsjukhusen minska köerna och förbättra vårdkvaliteten. Från och med nästa år förlängs sjukhusens  avtalsperiod från ett till tre år. Det beslutade ett enigt landstingsfullmäktige i dag. Den borgerliga alliansens förslag fick i debatten stöd av en samlade opposition.

Det här handlar om en viktig förändring, som efterlysts länge av ledningarna på de stora sjukhusen och som de flesta patienter framöver kommer att märka av på olika sätt. Sjukhusen ska nämligen få större frihet att själva bestämma vilken vård de ska erbjuda och hur den ska utföras. Till det behövs större pålitlighet, att inte förutsättningarna ändras från år till år, som det varit hittills.

Det är inte särkilt ofta som alliansen och oppositionen i landstinget är så överens som de var idag. Det enda som skiljde och som man blev tvungen att rösta om var egentligen en formsak. Det vill säga hur lång avtalstiden ska vara.

Röstningen leddes av fullmäktiges talman Inger Linge:

- Med 81 jaröster, med 63 nejröster så har fullmäktige beslutat att avtalets längd ska vara tre år.

Reporter Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista