91-åriga Inga Greta Olsson på servicehuset Väduren. Foto: Maria Persson Löfgren.
stockholm

Protester mot nedläggning av servicehus

På servicehuset Väduren i Vasastan i Stockholm hänger röda protestskynken från balkongerna. De gamla vill inte flytta från sina lägenheter, som de befarar kommer att förvandlas till bostadsrätter de inte har råd att bo i.

- Vi ska skyfflas ut, jag använder det ordet för jag tycker det passar bra. Det är ju inte normalt att hålla på så här med gamla människor, säger 91-åriga Inga Greta Olsson.

Hon har redan varit med om en evakuering av ett servicehus för två år sedan. Nu ska Vädurens servicehus vid Roslagsgatan tömmas på gamla. Fastighetsbolaget Micasa ska bygga om 80-talshuset med en affärsgalleria i bottenplan och bostäder för seniorer. Vad det innebär har de boende inte fått svar på.

Inga Greta Olssons dotter Ingegerd Bulow är upprörd.

- De har ju fört oss bakom ljuset. De säger att huset behöver stambytas som är byggt 1981, säger hon.

Stadsdelsdirektören Ylva Tengdahl vill dock lugna de boende.

- Ombyggnaden är en del av äldreboendeplaneringen i Stockholm och politikerna har klart uttalat att Väduren kommer att vara kvar som äldreboende, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista