stockholm

Färre jobb på börsen efter finanskrisen

Huvudstaden är centrum för finanssektorn med 55 000 jobb. Det kan bli färre jobb inom bank, fondförvaltning, kapitalförvaltare och börsen som en konsekvens av finanskrisen hävdar vice vd Ulf Franke vid Stockholm handelskammare.

- Vi har att räkna med att arbetstillfällena kommer bli färre i den här branschen men säkert bara under något eller några år, säger Ulf Franke.

Så om man gör en parallell där att färre köper bilar och det får konsekvenser för bilbranschen att om då folk inte vågar investera i aktier och börsen går ned att då får det konsekvenser för Stockholms arbetsmarknad, kan man säga så?

- Ja, det tycker jag absolut att man kan jämföra det här med andra branscher och kanske ännu mer i en så här tjänsteintensiv bransch som generellt sett, om man jämför med andra branscher, sysselsätter ganska mycket folk, säger Ulf Franke. 

55 000 arbetar i finanssektorn i Stockholm. Dit räknas banker, finansinstitut, fondförvaltare och börsen. Det är inte en så stor andel av alla jobb i Stockholm. Sju procent enligt Stockholms handelskammare.

Men det är en bransch som genererar mer än dubbelt så mycket sk förädlingsvärde, alltså det skapar andra jobb och vinster inom andra områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista