stockholm

Riksbanken stödjer isländsk bank

Riksbanken har beslutat att göra det lättare för banker att låna pengar och stöder bland annat den isländska banken Kauptings svenska del, med krediter på 5 miljarder kronor. Men på Kaupthings kontor i Stockholm är det idag fullt av kunder som vill ta ut sina pengar - trots krediten från Riksbanken.

– Bankerna på Island har stora problem i dagsläget och då smittar det av sig på den här banken i Sverige. Kaupthing bank i Sverige är en svensk bank som står under Finansinspektionens tillsyn och det är en bank som är solvent i dagläget, men samtidigt drabbas den mer än andra till följd av det som nu sker på Island. Då är det viktigt att vi från vår sida ser till så att vi löser de här problemen på ett sådant sätt att vi inte får in de isländska bekymren i det svenska systemet.

På vilket sätt skulle vi kunna få in dem?

– Ja, ytterst handlar det om att se till att de som är fordringsägare i Kaupthing får tillbaka sina pengar om de så önskar.

Är svenskarnas pengar säkrade nu?

– Ja.

Hur ser villkoren ut kring det här lånet? Vilken pant har ni fått?

– Dels panter på Island från moderbolaget, dels har vi också aktierna i banken som sådan i Sverige i pant.

Om detta skulle gå hela vägen till en konkurs kan svenska staten ta över ägandet?

– Ja, det blir slutresultatet, men det är ingenting som vi räknar med, säger Riksbankschefen.

Riksbanken har också beslutat att göra det lättare för banker och finansinstitut att låna pengar. Kraven sänks när det gäller vilken säkerhet bankerna måste lämna.

Tidigare har den svenska riksbanken haft högre krav på säkerhet än andra europeiska centralbanker.

Beslutet idag är en anpassning, säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Finansinspektionens bedömning är att Kaupthing bank Sverige ska kunna fullgöra sina åtaganden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista