stockholm

"Rör inte pensionspengar i aktiefonder"

Pensionrådgivaren Max Mathiessen råder sina 160 000 kunder, varav en majoritet finns i Stockholm, att inte röra sina pensionsepngar i aktiefonder förrän finanskrisen är över.

- För dem som är lite yngre tror vi att man ska ligga kvar och inte göra för stora förändringar. För det är alltid som så att börsen i det långa perspektivet levererar en högre avkastning än var räntebärande papper gör, säger Glen Nilsson vice vd i bolaget.

- Att då hoppa ur när börsen gått ned 50 procent och kanske har i ett långt perspektiv en bra värdering, men i det korta är det problem med de finansiella instituten. Då kanske det är bra att ligga kvar, säger han.

Finns det några som kan vinna på krisen?

- Ja, om man tittar tillbaka historiskt 100 år så kan man konstatera att de stora förmögenhetsförändringarna skett i kriser att det är faktiskt dom som passar på att investera när det är så här dåligt, som vågar satsa när det är så här dåligt, säger Glen Nilsson.

Pia Nilsson är vd för fondbolagens förening, just nu i Kanada på en internationell konferens om fonder.

- Alla är skakade över det som sker i världen, ond spiral som vi är inne i, varit lite förvånad om att amerikanerna pratar mer om Europa, tycker Europa varit dåligt på att enas. Jag hade väntat mig lite större ödmjukhet.

Människor nu är kanske oroliga och vill bara sälja för att det går nedåt, vilket råd ger du?

Det är väldigt svårt att tajma när det är bästa tidpunkt att gå in och bästa att gå ur, men att gå ur när det har sjunkit mycket är helt fel, säger Pia Nilsson.  

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista