Järfälla

Vårdnadsbidrag kan utebli i Järfälla

Det kan komma att inte bli något vårdnadsbidrag i Järfälla från årsskiftet trots att den borgerliga majoriteten i kommunen gick till val med löftet att införa bidraget. Men folkpartiet drar sig nu ur med hänvisning till den oroliga världsekonomin.

Järfälla är en av de kommuner i länet som ännu inte infört vårdnadsbidrag - trots att den borgerliga majoriteten gick till val med det löftet.

Den 17 november ska frågan upp i Järfällas kommunfull-mäktige men folkpartisten Lars Bergstig, förste vice ord-förande i Kommunstyrelsen tror inte att det kommer bli något vårdnadsbidrag.

Både moderaterna och kristdemokraterna i kommunen vill införa vårdnadsbidrag i kommunen från årsskiftet. Och de behöver folkpartiet med sig för de bedömer inte att det finns någon möjlighet att få med sig oppositionen. Men med hänvisning till att den osäkra ekonomin i världen så tycker folkpartiet inte längre att det är en bra idé att avsätta pengar i flera år för ett vårdnadsbidrag.

Från den 1 juli i år kan kommunerna ge ett skattefritt kommunalt bidrag på max 3 000 kronor per månad och barn till föräldrar som inte har sina barn i förskola eller familjedaghem.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".