sverige

Unga ensamstånde föräldrar ofta fattiga

Många ensamstående unga föräldrar har problem med ekonomin. Tre av fyra har så låga inkomster att de räknas som fattiga, och deras situationen har försämrats kraftigt de senaste åren visar nya siffror från Ungdomsstyrelsen.

I Sverige finns runt 10 000 ensamstående föräldrar under 25 år och 72 procent är fattiga enligt EU:s sätt att mäta. Omräknat till svenska förhållanden betyder det att de tjänar mindre än 13 400 kronor per månad före skatt.

Till det kommer sedan några tusenlappar i underhållsstöd och  bidrag. Bland befolkningen som helhet är det 12 procent som lever under de förhållandena.

Ceres Sandström är socialsekreterare i Rinkeby i nordvästra Stockholm och möter många unga mammor som inte kan försörja sig. Gemensamt för nästan alla är att de har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden efter att barnet fötts.

– Man kanske är borta ett år från arbetet eller mer och får ett hål i sin cv, kanske man aldrig ens hunniti att börja arbeta innan man får barn, säger Ceres Sandström.

Många av de unga mammor som kommer till Ceres Sandström är stressade och deprimerade på grund av sin svåra ekonomiska situation.

– De känner att de har ett ansvar för barnet men inte möjligheter att ta hand om och försörja det.

Ekonomin för unga ensamstående föräldrar har blivit allt sämre under 2000-talet visar Ungdomsstyrelsens undersökning. 2001 var det en femtedel som levde under fattiga förhållanden.

Försämringen beror på att unga överlag har det hårdare idag, med bland annat högre arbetslöshet och stora svårigheter att få bostad, men unga föräldrar drabbas extra hårt, säger generaldirektören för Ungdomsstyrelsen Per Nilsson.

– Framför allt beror det på att de har oavslutade studier. Varje steg i utbildningsstegen som man lägger bakom sig fungerar som ett filter eller skydd mot ett framtida utanförskap.

Petter Alvin
petter.allvin@sr.se

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista