stockholm

Många stockholmare ångrar bostadsköp

Priserna på bostadsrätter sjunker och många stockholmare vill nu dra sig ur sina köpekontrakt som de ingått i före finanskrisen. Maria Wiezell jobbar som konsumentvägledare åt Stockholms stad och hon får flera samtal om dagen från oroliga köpare.

Många av de som hör av sig till Maria Wiezell har skrivit på ett förhandsavtal att få köpa en lägenhet i ett planerat bostadsområde.

- Ja, de känner ju sig jättelurade. Ingen har ju funderat på att det kunde gå åt det här hållet, säger konsumentvägledaren Maria Wiezell.

- Och då har det ju varit så att samma lägenhet, i samma läge, säljer man nu till ett mycket lägre pris. Och jag vill betala det pris som lägenheten har idag, inte för ett halvårs sedan eller ett år sedan.

Vilka utsikter har man om man ångrar sig att häva köpet?

- Ja, man har ju rätt att häva före tillträde under förutsättning att man betalar skadestånd för den skada som motpartnern lider. Det kan ju handla om en miljon, säger Maria Wiezell.

Har köparna varit för lättsinniga när de har ingått i de här affärerna tycker du?

- Man har inte tänkt efter tillräckligt. Man har bara dragit med i den här, ja propagandan. Det har varit en väldigt press om att det är så otroligt lönsamt att köpa sin bostad, säger Maria Wiezell.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista