stockholms län

Högstbjudande tar över tandvårdskliniker

Folktandvårdens kliniker ska säljas till högstbjudande tandvårdsbolag. Det beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholm läns landsting på torsdagen. Det blir därmed inte möjligt för personal att själva ta över klinikerna.

Beslutet upprör det oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz (s).

- Det som är upprörande här är att man har förespeglat stora personalgrupper att den här möjligheten skulle finnas i ett och ett halvt år och rört upp stämningarna på våra riktigt framgångsrika kliniker som Karlaplan och Fridhemsplan till exempel. 

- Det vi ser där är att sjukfrånvaron ökar och produktiviteten sjunker, och jag tycker det är väldigt upprörande att majoriteten låter det ske, säger Nylund Watz.

Enligt beslutet ska inte alla kliniker säljas utan det handlar om sju till nio ännu inte namngivna kliniker, men oppositionen ser utförsäljningen som ett slag mot offentligt fungerande tandvård.

- Folktandvården är ett fungerande bolag som har ekonomisk balans. I sak är det ingen skillnad att knoppa av, som planerades för ett och ett halvt år sen eller om man väljer sälja ut i öppen konkurrens, säger Nylund Watz.

Orsaken till att det inte blir någon möjlighet för personalen att köpa ut tandkliniken och driva den privat är att det kanske inte är lagligt för det strider mot EU-rätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista